LLUITES

Sàtira social i política

L’ús de la sàtira, com a eina per a la crítica i la reivindicació social i política està, sovint, relacionada amb l’humorisme gràfic: un tipus d’il·lustració tradicionalment lligat a la premsa diària i revistes satíriques —des dels seus inicis al segle XIX, amb revistes com les franceses Le Charivari o La Caricature o la valenciana La Traca, fins a les més modernes com ara La Codorniz, Hermano Lobo, El Jueves o Orgullo y satisfacción—,  però també representada en llibres, en forma de recull de vinyetes i tires còmiques o en projectes il·lustrats que analitzen el nostre present. Pel fet de tindre una gran exposició pública —superior en molts casos a la resta de suports— i per tindre com a focus d’atenció els escàndols polítics, la caricatura de la conducta humana i el qüestionament del poder, resulta sovint el blanc d’atacs, actes de censura i inclús, del segrest d’una revista i la seua retirada dels quioscs.

 

X